Monday, January 4, 2010

Inleiding

Met deze blog wil ik inzicht verwerven in de globale ontwikkelingen in het verbruik en de productie van energie, en de maatschappelijke en politieke impact daarvan. Ik schrijf met opzet "verwerven" en niet "verschaffen", omdat ik dit inzicht aan het begin van deze queeste niet heb en ik dus ook niet de pretentie heb anderen meteen van dienst te zijn. Toch zou het kunnen dat men mij op mijn tocht wil vergezellen en meegenieten van mijn inspanningen. Misschien groeit deze blog mettertijd uit tot een inzichtelijk houvast voor wie wil weten hoe het nu eigenlijk zit met de energie in de wereld. Metgezellen die verbeteringen kunnen aanbrengen zijn vanzelfsprekend uiterst welkom.

Dit is een blog en geen encyclopedie. Ik zal dus de actualiteit volgen en voor elke gebeurtenis relevante achtergrondinformatie verwerven en publiceren. Ik wil ook benadrukken dat dit een volstrekt apolitieke blog is, in de zin dat de gepubliceerde bevindingen en redeneringen niet zullen dienen om bestaande politieke standpunten a priori te dienen. Het is niet omdat hier over windenergie wordt gesproken, dat dit een groene blog is. Als ik een artikel publiceer dat "hernieuwbare" energie nuanceert, betekent dat zeker niet dat dit een anti-groene blog zou zijn. Anderzijds is dit geen wetenschappelijke, maar wel een maatschappelijke blog: waar ik besluiten trek voor de maatschappelijke organisatie uit feitelijke beschouwingen en logische redeneringen, is dat in wezen "politiek". Ik wil alvast de apolitieke instap sterken door zo veel mogelijk waardeoordelen als "hernieuwbaar" of "milieuvriendelijk" te vervangen door feitelijke benamingen als "windenergie".

Ik heb een referentiepunt nodig en heb daarvoor de door Wikipedia gelinkte site van British Petroleum gekozen, met hun uiterst interessante statistieken over wereldwijd energieverbruik en -productie.


De site biedt een scala aan interessante rapporten (zie "reports and publications"). We lezen er onder meer dat in België de verdeling van energieconsumptie in 2008 als volgt is:

(in MTOE, het equivalent van 1 miljoen ton olie:)
Olie 41,3
GAS 15,3
Steenkool 4,6
Kern 10,4
Waterkracht 0,1

Andere energiebronnen, ook "hernieuwbare" energie genoemd, zijn wind, zon, aardwarmte en uit gewassen gehaalde ethanol (biobrandstof).

België heeft momenteel een windcapaciteit, ofte vermogen, van 365 MegaWatt. Energie is vermogen dat gedurende een bepaalde tijdspanne is aangewend, vandaar dat het dikwijls wordt uitgedrukt in
KiloWattUur, in plaats van de standaardeenheid Joule. Het rapport vertelt ons niet hoeveel energie werkelijk uit de windcapaciteit is gehaald. Daartoe moeten we een veronderstelling maken over de efficiëntie van productie. BP spreekt over ongeveer 25%. Nederland haalde over 2007 wel 37%. Hiermee maak ik volgende berekening.


365 MW x 365 dagen x 24h x 360 000 000 J/MW
x 0,25 productiefactor x 1/(4,1868 x 10^16) MTOE/J
= 0,068 MTOE

Dit betekent, om een idee te geven, dat we, om ons totale energieverbruik door windenergie op te vangen, onze windcapaciteit moeten verduizendvoudigen. Weetje: de productie van een windmolen vergt zelf een 6 maanden draaiende windmolen.

De Belgische capaciteit voor zonne-energie bedraagt, volgens dit Wikipedia-artikel 71 MW voor fotovoltaïsche winning (met 5% capaciteitsbenutting, eigen schatting) en 10 MW (met 50% benutting, eigen schatting) voor stoomgeneratoren op zonnewarmte. Die 81 MW met hun respectieve efficiënties is dan goed voor respectievelijk 0,002 MTOE en 0,003 MTOE. Weetje: om de totale Europese Gemeenschap in haar energienoden te voldoen, zou heel Portugal met zonnepanelen moeten worden bedekt. Bron: energieportaal.

België heeft geen noemenswaardige vulkanische bronnen en wint geen geothermische energie. Weetje: de 2de producent, na de VS, zijn de Filipijnen. Net als IJsland, Kenya, Costa Rica en El Salvador, haalt dat land meer dan 15% van zijn energie uit aardwarmte.

België produceert momenteel ook geen ethanol. Het verbruik van biobrandstof blijft beperkt tot 1 miljoen KWh Biodiesel, ofte 0,085 MTOE. Weetje: in Brazilië wordt 50% van het wegverkeer van brandstof voorzien door in Brazilië gekweekte gewassen. Bron.

Dit was een voor mij interessante eerste ronde. Ik heb een referentiekader kunnen scheppen, met websites die ik terzake kan raadplegen, en een specifieke blik op België gericht.

Alle commentaar is welkom.

No comments:

Post a Comment