Monday, January 11, 2010

De winter, Ormen Lange en Langeled



Met de Europese winterkou haalt de gasconsumptie recordhoogten. Dergelijke piekconsumptie heeft gevolgen voor de beschikbaarheid en distributie. Zo lazen we deze week in De Morgen dat er
minder gas uit Noorwegen naar België raakt. Door het slechte weer moest uitbater Royal Shell de productie in het recente, grote gasveld Ormen Lange stilleggen. Die productie loopt door de Langeled pijplijn naar het Engelse Easington. Wat uiteindelijk Easington bereikt, is goed voor 20% van het gaspiekverbruik in Engeland. Niet alle gas loopt echter naar daar. Onderweg is er een "hub", de Sleipner-riser, die de pijplijn verbindt met de rest van het gasnet, Gassled. Nu is Shell maar één van de operatoren van dit gasveld, goed voor zo'n 17%. De belangrijkste operatoren zijn Petoro en StatoilHydro, twee Noorse energieproducenten. Een interessante rekenoefening is dus: totale productie van het gasveld, daarvan het percentage dat door Langeled gaat, dat afzetten tov het piekverbruik in Engeland en daaruit afleiden hoeveel gas er in de rest van het net wordt gepompt. Ofwel die info gewoon ergens opduikelen ...

Datzelfde artikel laat Distrigas verklaren: "Sinds een tweetal dagen ontvangt Distrigas minder gas vanuit Noorwegen. Problemen geeft dat niet. "We doen dan beroep op andere bronnen, zoals meer LNG. Dat maakt deel uit van het normale beheer van onze portfolio. Daar dient de diversificatie van onze gasbevoorrading toe"

Tot vandaag besefte ik niet dat het LNG dat al enkele keren opdook in geraadpleegde bronnen, "liquified natural gas" - ik kende de afkorting - natuurlijk gewoon per schip wordt getransporteerd. Ook niet alle pijpleidingen transporteren aardgas in gasvormige staat, sommige doen dat in vloeibare staat. Er is met andere woorden een netwerk van natuurlijk gas en een van vloeibaar gas. De Langeled vervoert natuurlijk gas.

In Zeebrugge is een (methaan-)terminal waar dergelijk vloeibaar aardgas weer gasvormig wordt gemaakt. Die wordt uitgebaat door Fluxys. Vandaar neemt Distrigas de gasdistributie over. Beide bedrijven hoorden vroeger samen, voor de liberalizering van de energiemarkt, waarbij distributie, productie en levering volgens Europese regelgeving werden gescheiden.







No comments:

Post a Comment